1. Leven in een verduurzaamde woning is comfortabeler | Feit!

Je kent het wel: ’s avonds zit je lekker op de bank, maar echt warm wordt het niet. Je hebt de verwarming al een tijdje geleden aangezet en de ramen dichtgedaan, maar het lijkt geen zin te hebben. Dat komt door onvoldoende isolatie! Ons gebouw stamt uit de jaren ’50, heeft geen spouwmuur en de ramen aan de voorzijde zijn van oud dubbel glas. Hierdoor verliezen we veel warmte. Een onderdeel van verduurzaming is goed te kijken naar het warmteverlies van een gebouw. Het kan zijn dat een verbeterde isolatie uit een dergelijk onderzoek als een verduurzamingsmaatregel naar boven komt. Door verbeterde isolatie wordt je huis sneller warm wordt en blijft het ook langer warm. Dit zorgt voor extra wooncomfort.

  1. Niet elk huis kan verduurzamen | Feit!

Niet bij elk huis kun je evenveel verduurzamen. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld geen geschikt dak is voor zonnepanelen, of dat je niet onder de vloer kunt waardoor er geen vloerisolatie mogelijk is (aan de onderkant). Wij onderzoeken nu wat er aan de flat verduurzaamd kan worden.

  1. Verduurzamen is altijd duur | Fabel!

Afhankelijk van de maatregelen die je neemt, zul je al dan niet (veel) moeten investeren. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, zolang je ook veel energie en toekomstig onderhoud bespaart. Daarnaast zal onze woningwaarde toenemen als we verduurzamen!

  1. We gaan van de stadsverwarming af | Fabel!

Dat is niet gezegd! We doen nu onderzoek naar de mogelijkheden van verduurzaming. Misschien blijkt daar wel uit dat we de stadsverwarming niet meer nodig hebben, dat weten we alleen niet. We gaan er vooralsnog nu nog niet van uit dat we afscheid nemen van stadsverwarming.

  1. Ik moet binnenkort van het gas af | Fabel!

In 2050 moeten alle woningen in Nederland volgens het klimaatakkoord niet meer verwarmd worden met behulp van fossiele energiebronnen. Uiteindelijk moet iedereen in Nederland dus van het gas af . Veel van onze woningen hebben al geen ‘actieve’ gasaansluiting meer. Mensen die nog wel gas gebruiken doen dat voornamelijk voor het koken. Zij kunnen – technisch – eenvoudig gasloos worden. Het koken op gas is vaak ook een gevoelskwestie. Een dergelijke gedragsverandering is in dat opzicht veel lastiger dan puur het technische aspect. We gaan kijken of we mensen kunnen helpen met van het gas af gaan.

  1. Het heeft geen zin om te verduurzamen | Fabel!

Het klimaatprobleem werkt volgens het badkuipmodel: iedereen (ieder persoon/ieder land) moet haar ‘kraan’ met uitstoot dichtdraaien. De een kan het sneller dichtdraaien dan de ander, maar we moeten het allemaal doen. Het helpt ook al als je het water minder snel uit de kraan laat lopen. Wij onderzoeken nu wat de mogelijkheden zijn om te verduurzamen, zodat wij nu al een steentje kunnen bijdragen: voor de wereld en onze eigen portemonnee.

  1. Ik hou van mijn oude huis! | Feit!

Wees je ervan bewust dat onze flats geen oneindig leven hebben. Je moet ze goed onderhouden zodat ze ook over 50 jaar nog staan. Bij een mobieltje dat niet meer werkt na 2 à 3 jaar is het makkelijk: je koopt een nieuwe en klaar is Kees. Vergelijk onze flatgebouwen met de nieuwe flatgebouwen die in heel Utrecht worden neergezet en je zult zien dat onze flats er qua toekomstbestendigheid karig vanaf komen. Verduurzaming kun je zien als een ‘Upgrade’ van je huis. Je zorgt er in één keer (of aantal keren) voor dat we weer klaar zijn voor de toekomst.