In deze blog gaan we jullie alles vertellen over het 3e en meest energiezuinige pakket. In een volgend artikel zullen we de pakketten naast elkaar zetten. 

Samenvatting

Naam: Pakket 3 – Zeer energiezuinig pakket + (ZEP+)
Maatregelen: 

  1. Triple glas en kozijnen
  2. Gevelisolatie
  3. Zonnepanelen (zoals in pakket 2)
  4. Kierdichting (zoals in pakket 2)
  5. Ventilatie (zoals in pakket 2)
  6. Dakisolatie (zoals in pakket 2)
  7. Bodemisolatie (zoals in pakket 2)

Comfort: +++++
Uitvoering:
Indicatief energielabel: A
Energiebesparing: 42%
Klaar voor de toekomst: Ja
Effect op maandlasten*: Stijging van €7,50 per maand per appartement
* Dit is netto en gemiddeld per appartement. Dit is exclusief woonwaardestijging.

Waarom Zeer Energiezuinig Pakket + (ZEP+)?

Dit pakket is het meest omvangrijk. Hierin worden alle energielekken aangepakt. Dit is inclusief onze kozijnen en de ongeïsoleerde gevel. Dit pakket levert de meeste energiebesparing op. Hoewel er meer maatregelen in dit pakket worden aangepakt dan eerdere pakketten, hoeft dit pakket niet veel duurder uit te vallen dan de andere pakketten. Dit komt doordat er door de samenstelling van de maatregelen meer en/of aantrekkelijke financieringsmogelijkheden (subsidies of leningen) bestaan. 

Triple glas en kozijnen

In dit pakket vervangen we alle kozijnen en glas voor (kunststof) kozijnen met triple glas. Dit levert de best mogelijke energiebesparing en comfortverhoging op. Daarnaast hoeft dit niet elke 6-8 jaar geschild te worden. 

Hoe de kozijnen er precies uit komen te zien en hoe rekening gehouden kan worden met individuele wensen zal iets zijn waar we samen naar moeten kijken. 

Onderstaand plaatje laat vereenvoudigd zien wat er gebeurt bij het raam als het buiten 0 graden is en binnen 20 graden. 

Bron

Gevelisolatie

Op dit moment is onze gevel is ons grootste energielek. Daarnaast heeft onze gevel geen spouwmuur, ondanks dat dat in je jaren ‘50 wel gebruikelijk was. Dat maakt isolatie niet eenvoudig. Ook hebben de appartementen vanaf de 5de verdieping op de kopgevels vaak last van vochtdoorslag en koude muren. 

In het ZEP+ pakket is buitengevelisolatie opgenomen. Aan de buitenzijde zal goede isolatie aangebracht worden, waarna deze afgewerkt wordt met bijvoorbeeld bakstenenen of steenstrips. Zo blijft de flat er ongeveer hetzelfde uitzien. 

Bron

Zonnepanelen

Er is ruimte op het dak van het gebouw om zonnepanelen te plaatsen. De opgewekte stroom kan gebruikt worden voor gemeenschappelijke elektrische voorzieningen, zoals verlichting en liften. 

Of het (financieel) slim is om meer zonnepanelen te plaatsen dan voor het gemeenschappelijk verbruik valt écht nog te bezien. Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de landelijke salderingsregeling er na 2023 uit gaat zien. Deze regeling zorgt ervoor dat je een gunstig tarief krijgt voor je extra opgewekte (zonne)stroom die je terug levert op het elektriciteitsnet. Het huidige elektriciteitsnet in Nederland is niet gebouwd om veel opgewekte stroom die teruggeleverd wordt te verwerken (het is vraaggestuurd in plaats van aanbodgestuurd). Er komen steeds meer plekken bij waar het elektriciteitsnet vol raakt. De overheid denkt er over na om misschien de salderingsregeling af te bouwen, waardoor het ongunstiger wordt om terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Echter, het hoe en wat is nog niet zeker.

We weten wel zeker dat ons dak niet groot genoeg is om de totale elektriciteitsvraag van alle bewoners met zonnestroom te dekken. Ook hier hebben we nog voldoende tijd om het verder over te hebben voordat we overgaan tot uitvoering. 

Kierdichting en ventilatie

Op dit moment ventileren/luchten we onze appartementen door het openzetten van ramen, maar ook door de aanwezige kieren naar buiten. De kieren gaan we dichtmaken, zodat we minder kou verliezen. 

Je kunt alleen niet zomaar alle kieren dichten en dan stoppen. Er moet namelijk ook genoeg frisse lucht binnen blijven komen om schimmelvorming te voorkomen. Een gemiddeld gezin produceert iedere dag tussen de 10 en 20 liter vocht en dat vocht moet naar buiten kunnen! 

De aanvoer van frisse lucht komt via ventilatieroosters in de ramen. Daarnaast wordt er vraaggestuurde ventilatie aangebracht op onze huidige ventilatiekanalen. Als je bijvoorbeeld aan het douchen of het koken bent, zal tijdelijk extra afgezogen worden. Daarna schaalt de ventilatie weer af. 

We gaan van het linker plaatje, naar het rechter plaatje bron

Dakisolatie

De 8 woningen aan de bovenkant van onze flat hebben zeer veel last van de kou in de winter en de warmte in de zomer. Dit komt onder andere door het ongeïsoleerde dak.

Het dak bestaat uit betonplaten met dakbekking en grind. Onder het dak bevindt zich een loze ruimte door het verlaagde plafond in de bovenste woningen. Het is verstandig om het dak te isoleren aan de bovenzijde. Dakisolatie zal zeker een comfortverhoging van bovenste 8 woningen van onze flat opleveren.

Dakisolatie bron

Bodemisolatie

Op de begane grond (niveau bergingen en maisonnettes) is er sprake van een holle baksteen vloer. Een constructie die in naoorlogse bouw gebruikt werd, maar nu niet meer wordt gebruikt. De vloer is nu niet geïsoleerd. Daarom hebben met name de bewoners van de maisonnettes last van vocht en kou dat uit de grond optrekt.

Vanwege de constructieve kwetsbaarheid van de vloer is het niet verstandig om deze direct aan de onderzijde te isoleren. De holle baksteen vloer vraagt namelijk om periodieke inspectie. Bij het isoleren van de onderkant van de vloer, kan kan deze niet zo makkelijk meer bekeken worden bij eventuele schade.

Daarom wordt er geadviseerd om circa 20 cm bodemisolatie met EPS chips toe te passen.

Bodemisolatie bron 

Comfort, klaar voor de toekomst en uitvoering

De maatregelen in dit pakket zullen zorgen voor de best mogelijke comfortverbetering. De grootste lekken: gevel, glas en kozijnen worden serieus aangepakt. 

Als we voor dit pakket kiezen, dan zijn we helemaal klaar voor de toekomst. Onze appartementen voldoen alle eisen qua isolatie en hebben een goed energielabel A. 

De uitvoering van dit pakket zal het meeste voeten in de aarde hebben. En zullen de nodige vergunningen aangevraagd moeten worden en we hebben een expert nodig die de werkzaamheden voor ons coördineert.