In dit bericht geven we even de laatste stand van zaken weer. Dit bericht hebben Jurjen en Ante ook naar de ALV van blok 1 gestuurd.

Onderzoek verduurzaming

Na afloop van Expeditie Warmte hebben we met verschillen buren gesproken over de verduurzamingscenario’s. Jullie wensen en eisen voor een volgende stap in onze verduurzamingsreis kwamen ook naar voren. Eén van de dingen die jullie aangaven, was dat jullie preciezer wilde weten wat een scenario in hield en wat de kosten zijn die hierbij komen kijken.

Met hulp van de gemeente hebben wij in PKW een goede partij gevonden die hier een duidelijk leesbaar onderzoek van kon maken. Op dit moment ligt er een conceptrapportage van PKW klaar. De duurzaamheidscommissie gaat deze uitvoerig doornemen en wil deze graag begin 2022 met jullie bespreken.

Zelf al van het gas af

In 2050 mag er geen aardgas meer gebruikt worden voor de verwarming van de huizen. Hoe dit in Utrecht eruit komt te zien, daarvoor staat de gemeente Utrecht aan de lat. Afgelopen jaar heeft de gemeente Utrecht een Transitievisie Warmte opgeleverd waarin staat welke alternatieve warmtebron beoogd wordt en in welke wijken wordt gestart. Zoals op de website kdlduurzaam.nl te lezen is, hoort onze straat bij de eerste wijken die van het gas af gaan.

Onze verwachting is daarom dat de gaskraan in onze straat binnen +/- 10 jaar dichtgedraaid zal worden. In onze flat is ongeveer de helft van de eigenaren is al van het gas af, door het gasfornuis te hebben vervangen door een inductieplaat. Enkele buren hebben hun ook geiser vervangen door een elektrische boiler.

Het overstappen naar elektrisch koken is financieel aantrekkelijk. Per jaar betaal je bij Eneco voor gas al zo’n €240 aan vastrecht per jaar. De beste keus inductiekookplaat van AEG IKB64301XB (consumentenbond) kost zo’n €360. Daar komt naar schatting nog zo’n €300 aan installatiekosten bij. Op dit moment wordt de gasmeter gratis weggehaald door Stedin. We weten uit ervaring dat Stedin deze meter er sneller uit haalt dan dat het kopje koffie op is. Daarnaast is de extra ruimte in de meterkast prima te gebruiken voor strijk- en schoonmaakapparatuur .

In alle verduurzamingsscenario’s is het afstappen van kookgas nodig. Hier sta je als eigenaar zelf voor aan de lat, maar neem dit alvast mee in mogelijke verbouwings- of woningverbeteringsplannen. Wellicht is het zelfs mogelijk je plannen met andere buren af te stemmen, zodat er nog een inkoopvoordeel te behalen is. Onze oproep aan iedereen is dus: wacht de uiteindelijke plannen niet af, maar ga alvast zelf van het gas af!